Hogyan tanítsuk meg a gyereket a pénzzel bánni? Könnyen: Monopoly!

Szokták mondani, hogy az ember játszva tanul, s ez igaz felnőttekre és gyermekekre egyaránt. A jól ismert Monopoly társasjáték tökéletes kezdőlépés, hogy megtanítsuk a gyerekeket a pénzzel bánni! Csak ne felejtsük el levonni közösen a következtetéseket!

Vagyis, hogy a pénz, csak egy eszköz, s csupán annak gyűjtögetésével anyagi biztonságra és gazdagságra nem tehetünk szert. De nézzük meg, mit is takar ez pontosan!

Mi a játék célja?

Az egyértelmű célja a játéknak, hogy monopolhelyzetbe kerüljük, ergo minden társunkat csődbe juttassuk, és mi váljunk az egyedüli szereplővé a piac kínálati oldalán. Ez nem a leghumánusabb cél, de hát sok más játék is arról szól, – mint például a sakk is – hogy „végezzük ki” az ellenfelet. A játék az élet pénzügyi vonalára összpontosít, ezért érdemes felhívnunk gyermekeink figyelmét, hogy a valós gazdagságot nem csak a pénz jelenti, hanem a materiális és immateriális „jószágok” egyénenkénti specifikus kombinációja. Például: emberi kapcsolatok, szerelem, egészség, szaunázás, színházba járás vagy egy jó autó. 🙂

Dobsz, majd lépsz!

A játék menete elég egyszerű, körökre bontva kockát vetünk és Fortuna Istennő kezébe helyezzük a sorsunkat. A dobások a szerencsét szimbolizálják, ami az életünkben is jelen van, csak talán kisebb mértékben. A kocka értékétől függ, hogy milyen mezőre lépünk és ez meghatározza a lehetséges döntéseinket.

  1. Jó mezőre lépünk, ahol nincs döntési lehetőségünk: ilyen a Szerencsekártya, vagy a Meglepetéskártya.
  2. Rossz mezőre lépünk, ahol ugyan úgy nincs döntési lehetőségünk: fizetni kell, ajándékot kapunk, börtönbe megyünk. Itt megjegyzendő a játék kapitalista ideológiája, a „mumus”  Adófizetés és Illeték mezők.
  3. Semleges mezőre lépünk, ahol nem történik velünk semmi: saját területünk és a Start. Itt sincsen döntéshozatalunk.
  4. Megvehető mezőre lépünk, ahol már kezünkbe vehetjük a sorsunkat, és elkezdhetünk valamilyen stratégia szerint területeket vásárolni.

A dobásaink másik hatása, hogy minél nagyobbat dobunk, annál gyorsabban kapjuk meg a fizetésünket a Start mezőn áthaladva. Ez a mókuskerékben töltött munkát és az abból származó jövedelmünket reprezentálja. Ez egy véges összeg és a dobásainktól, azaz a való életben az időnktől függ. Ha nem haladunk körbe, akkor nem is jutunk pénzhez.

A játék közepétől, a lépéseinktől függetlenül minden esetben döntéshozatali helyzetünk van. Amikor sorra kerülünk, bármelyik mezőn állva dönthetünk, hogy építkezünk, eladunk, vásárolunk, vagy esetleg jelzáloghitelt veszünk fel. Alapvetően dobásaink a kiadásainkat határozzák meg, míg társaink dobásai a bevételeinket.

Mi a megfelelő stratégia?

Tehát, akkor milyen stratégiákat lehet használni és mit tanulhatunk belőlük? Az első lehetőség, hogy a játék elejétől kezdve a pénzre fókuszálunk, hiszen mi akarunk lenni a leggazdagabbak, de hamar rájöhetünk, hogy „munkavállalóként” nem vehetjük fel a versenyt aktívan befektető társainkkal. Ez természetesen egy kisarkított eset, a játékban inkább úgy fordul elő, hogy a játékos spórolgat és sajnálja kiadni a pénzecskéjét mindenféle befektetésre. Itt megtapasztalhatják gyerekeink, hogy a pénz csak egy eszköz, aminek segítségével befektetéseket vehetünk és finanszírozhatjuk kiadásainkat. Jelen esetben a sok nyaralást és a „hotel” számlákat.

A másik lehetséges stratégia az, ha maximalizáljuk a befektetéseinket (ingatlanok, cégek formájában) és így élvezhetjük a passzív jövedelem nyújtotta előnyöket. Természetesen pénzre is, mint likvid eszközre szükségünk van az esetleges nem tervezett kiadások finanszírozására, de ennek végtelenségig halmozása, semmiképpen sem célszerű.

A nyeréshez arra van szükség, hogy először saját színünkön, azaz egy adott városban, majd a teljes pályán monopolhelyzetbe kerüljünk. Ez nem mást jelent, mint hogy nekünk kell a legjobbnak lenni, abban, amit csinálunk.

Tehát a játék különböző pénzügyi helyzeteket szimulál:

Hogyan tudunk akkor nyerni?

Nyerjünk három lépésben! 🙂

  1. Az elején agresszívan vásároljunk fel minden területet, ne válogassunk! A későbbiekben majd alkudozással eladhatjuk a felesleges ingatlanjainkat.
  2. Ha tudunk, fókuszáljunk a vonatállomásokra és kerüljük a vízművet és az elektromos társaságot. Illetve, érdemes tudni, hogy a narancssárga és a piros területekből realizálhatjuk a legmagasabb profitot.
  3. Miután összegyűjtöttük a megfelelő területeket az adott színből, minden területre építsünk fel először három házat, majd végül a hoteleket egyesével.

És ha meguntuk a Monopolyt?

Jöhet a többi! Győri Zoli ajánlásával a családi tőzsdejáték az Acquire, a bányamenedzser Szénre Fel, vagy a kissé bohókás, de annál tanulságosabb Happy Pigs! 🙂

Összegzés

A gyerekeiknek, amit mindenképp megtaníthatunk ezzel a játékkal, hogy ne csak pénzben tartsuk munkánkkal megtermelt tőkénket, hanem fektessük be különböző passzív eszközökbe, mint például állampapírba, kötvénybe, részvénybe, vagy akár ingatlanba. Legyen egy teljes szállodaláncunk, vagy csak a legolcsóbb mezőnk házikók nélkül, akkor is élvezhetjük a passzív jövedelmünk nyújtotta előnyöket. 🙂

Végső tanulság?

Ne várj az ingatlanvásárlással, vásárolj és várj! – T. Harv Eker

Szerintetek miért időtálló ez a mondat? Várjuk a megfejtéseteket kommentben vagy e-mailen! 😉

Facebook hozzászólások
Közösségi megosztás