Ingatlanozás – lehetne ezt másképp is csinálni?

IngatlanRevü - Lehetne másképp

Negatív közvélemény, egyre kevesebb megbízás és még a negyedik ipari forradalom is az ajtóban kopogtat. Vajon mi vár az ingatlanos szakmára? Többen is temetik az ingatlanozást, de mi lehet a probléma és hogyan jutottunk el idáig? Esetleg lehetne ezt az egészet másképp is csinálni?

Mi az alapvető probléma?

Az embereknek általában két problémája van az ingatlanosokkal:

 1. Egész egyszerűen nem érdemes igénybe venni a szolgáltatásukat, mert nem ad akkora pluszt.
 2. Ha a tudnak is segíteni és adnak is pluszt, mindezt borzalmasan magas áron.

Azaz a közvélemény szerint egy ingatlanos nem teremt hozzáadott értéket, és ha teremt is, akkor is nagyon rossz az általa kínált szolgáltatás ár-érték aránya. Érezhetően egyre nagyobb a szakadék az ingatlanközvetítők és az emberek között. De több tényező is szerepet játszott a helyzet kialakulásáig.

Mire alapozzuk mindezt? Egy átfogó tanulmány keretében elemeztük a magyar ingatlanközvetítést helyzetét. Részletek a cikk végén! 🙂

Hogy jutottunk el idáig?

Az ingatlanosok üzletvitele

Szerencsevadász, ejtőernyős, ingyenélő, kókler, kontár, tróger, mezítlábas Ez mind olyan kifejezés, ami ugyan más-és- más jelentést hordoz, de negatív tartalmú és sajnos az ingatlanosokra használják. Az értékesítői szakmák alapvetően nem örvendenek nagy népszerűségnek, azonban itt két tényezős az egyenlet. Az ingatlanosnak először a szolgáltatást – azaz magát – és majd csak ezután kell az ingatlant eladnia. Azonban a tolakodó hideghívások, az álvevők, a csali hirdetések és társaik mind-mind olyan eszközök, amik a finoman szólva is kifogásolható üzletvitelről és mentalitásról árulkodnak.

A magyar ingatlanközvetítés rendszere

Sajnos a rendszer lehetővé teszi, hogy végzettség nélkül, egyik napról a másikra valaki elkezdjen ingatlanközvetítőként tevékenykedni. Hiszen hivatalosan elegendő, ha az ingatlanirodában egyetlen ember rendelkezik a tevékenységhez szükséges OKJ-s képesítéssel.

Továbbá az etikai problémák, a csalások, trükközések és átverések nem kontrollálhatóak és nincs lehetőség szankciók alkalmazására, hiszen az ingatlanközvetítőknek nincs saját felügyeleti szervük, se kamarájuk.

Sajnos vannak további rendellenességek

Mennyi az annyi?

Vajon mennyi az az összeg, amit még nem sajnálnánk az ingatlanostól, mekkora értéket teremt nekünk? 5.000 forint óránként? Csak összehasonlításként: egy pár éves tapasztalattal rendelkező gépészmérnök bruttó órabére nagyságrendileg 4.000 forint. Tegyük fel, hogy sikerül eladnia 21 millió forintért a lakásunkat, három százalékos jutalék ellenében.

Ha visszafele gondolkodunk, akkor az ingatlanosunknak 126 órát kell foglalkoznia az ingatlanunk eladásával ahhoz, hogy a három százalékos jutalékát, azaz 630.000 forintot kitermelje. Ezzel szemben mennyit dolgozik vele valójában? Nyilván van, aki többet, de van, aki sokkal kevesebbet… És itt jön a képbe a gyakran emlegetett „én ugyan nem fizetem ki az ingatlanos horribilis, több tízezer forintos órabérét!”

Az érdekkonfliktus jelensége

Kit képvisel az ingatlanos az egész ügylet során? Gondoljuk csak bele, hogyan képviselheti a felperest és az alperest ugyanaz az ügyvéd? A válasz kézenfekvő: sehogyan! A helyzet pedig ugyanez az ingatlanpiacon. Ha az ingatlanos ingatlanokat hirdet, akkor hogyan várhatjuk el, hogy a vevő érdekeit is szem előtt tartsa? Természetesen a saját ingatlanjai közül megkeresi a számára legmegfelelőbbet, de nem a vevő miatt, hanem azért, hogy eladjon. Épp ezért, mind üzletviteli szempontból, mind jogilag csak egy felet – az eladót vagy a vásárlót – lehet képviselni egyszerre.

IngatlanRevü - Érdekkonfliktus
Érdekkonfliktus? Milyen érdekkonfliktus?

A vásárlói érdekképviselet hiánya

Tehát az ingatlanos elviekben csak az egyik oldalt képviselheti. Magyarországon ez az eladói oldal, hiszen a tulajdonosok bízzák meg és fizetik az ingatlanosokat.

Egy újszerű megközelítés

Melyik a nehezebb:

 • eladni egy ingatlant vagy
 • vásárolni egy ingatlant?

Tapasztalatunk szerint sokkal nagyobb kihívás és sokkal több buktatóval járhat a vásárlás: a rengeteg ingatlan szűrése, a rejtett műszaki hibák és a jogi afférok lehetősége, az adminisztrációs teendők sokasága és még sorolhatnánk – korábbi cikkünkben 53 feladatot össze is szedtünk, csak a lakásfelméréshez kapcsolódóan.

Éppen ezért tettük fel magunknak a kérdést, amikor néhány éve elkezdtünk a mérnöki pálya felől az ingatlanok felé orientálódni:

Vajon itthon miért mindenki az eladókkal foglalkozik? És miért nem foglalkozik senki a vásárlókkal?

Az eladókat több szakmailag kiváló cég is képviseli, amelyek a magyar ingatlanközvetítési rendszer hibái ellenére, a lehető legjobb szolgáltatást nyújtják az eladóknak. Azonban a vevőket ténylegesen sajnos senki nem képviselte eddig.

Egy kis sztorizgatás

Mind a ketten (Sanyi és Gábor) szimulációs mérnökként végeztünk BME-n – bár én (Gábor), mint mindennel, ezzel is hét éves lemaradással Sanyihoz képest. 😀 Sanyi Grazban helyezkedett el projektvezetőként, majd a spórolgatott pénzéből a lehető legjobb pillanatban – a válság mélypontján – vett egy pesti lakást. Ekkor kezdtünk érdeklődni az ingatlanpiac iránt. Azóta jöttek még lakások, illetve én az egyetemen egyre jobban elkezdtem orientálódni az ingatlanok világa és az üzleti élet felé: ingatlanfejlesztési és létesítménygazdálkodási projektek, üzleti tervezés, startup vállalkozások tanulmányozása.

IngatlanRevü - Sanyi Gábor
Úton a lakáskiállításra 🙂

Elkezdett a szenvedélyünkké válni a dolog, én elvégeztem az Ingatlanközvetítő OKJ képzést, Sanyi pedig saját lakásain tökéletesítette a lakáskezelés fortélyait. Ezalatt már kezdett derengeni a fejünkben a VESTAGO ötlete, de csak 2018 nyarára tudtuk igazán fényesre csiszolni az elképzelésünket.

Mit is adunk?

Szeretnénk, ha az ingatlanvásárlás nem okozna fejtörést. Legyen a vásárlás egyszerű! Sőt! Szeretnénk, ha velünk egy élmény lenne az egész procedúra! 🙂

Tegyük fel, hogy autót szeretnél vásárolni. Megbízod az egyik kedves ismerősödet, elmondod neki, hogy mire lenne szükséged: családi autó, másfél millió forintig, megbízható, alacsony fogyasztással, lehetőleg 8 évnél fiatalabb. Majd képzeld el a következőt:

 1. Az ismerősöd feltúrja az egész autópiacot, majd mutat neked néhány hirdetést, amiről azt gondolja, hogy neked jó lehet. Valamint elmondja, mi lehet a kritikus és miért lehet tényleg jó választás az adott autó. Majd megkérdezi, hogy neked melyik lenne szimpatikus.
 2. Amelyik neked szimpatikus, azt elmegy és megnézi. Kiszűri a rossz vételeket, és elmondja, hogy melyik az a legjobb öt autó, amit szerinte neked is mindenképp meg kéne nézned.
 3. Elmentek és megnézitek azt az öt autót. Kettő nagyon tetszik, de sajnos nem tudsz dönteni. Erre ő még egyszer felméri a két autót, csak már sokkal alaposabban. Ő nem fog dönteni helyetted, de teljes mértékben előkészíti a döntésedet, hogy te a legjobbat választhasd.
 4. Ezek után természetesen segít az adásvételnél és a papírmunkában.

A VESTAGO ugyan ez, csak nem autókkal, hanem lakóingatlanokkal! 🙂

Miért más ez az egész?

 • Csak a vásárlókat képviseljük és támogatjuk a „lakást szeretnénk vásárolni pár hónapon belül”-től egészen a „drágám, vettél pezsgőt estére, hogy megünnepeljük az új lakást?”-ig. 🙂
 • Nincsenek eladó ügyfeleink, mi nem foglakozunk hirdetésekkel, nekünk nincs kínálatunk. Éppen ezért mi a teljes piacot átlátjuk és nincs érdekünk bármilyen ingatlant is rásózni az ügyfelünkre. Nincs érdekkonfliktus.
 • Nem jutalékkal dolgozunk. Fix árazású csomagjainkat úgy állítottuk össze, hogy megoldást nyújtsanak azokra a gyakori problémákra, amelyekkel egy ingatlanvásárló találkozhat.
 • A választás szabadsága nálunk természetes. Ha az ügyfelünknek csak a vásárlás egy kisebb részén lenne ránk szüksége – legyen szó ingatlan keresésről, állapotfelmérésről, adásvételről vagy akár a birtokbavételről – akkor csak abban segítünk. Mi nem akaszkodni, hanem mentorálni szeretnénk. 🙂
 • Teljes körű garanciával dolgozunk, így bármilyen jellegű elégedetlenség esetén ügyfelünknek visszafizetjük a pénzét.
IngatlanRevü - VESTAGO magyarázó
Ezért más a VESTAGO, mint egy átlagos ingatlaniroda 🙂

Merre tovább?

Önfényező lett az iromány vége? Őszintén reméljük, hogy nem. Csupán szerettük volna bemutatni a megoldásunkat, amivel segíthetünk az ingatlanvásárlóknak, valamint talán egy apró pontját megszerelhetjük annak az egyre rozogább magyar ingatlanozásnak. 🙂

Ha további információk is érdekelnek, akkor látogassatok el bátran az oldalunkra!

Érdekel a VESTAGO? Kattints! 🙂

Valamint, ha tetszik a megoldásunk, segítsetek nekünk egy megosztással abban, hogy elérjük azokat az embereket, akiknek tudnánk segíteni a VESTAGO-val! Köszönjük szépen! 🙂

Köszönjük, ha egy megosztással támogatsz minket! 🙂

Ez csak egy ízelítő volt!

A cikkben röviden említést tettünk a magyar ingatlanközvetítés helyzetéről és problémáiról. Érdekel a teljes diagnózis is? 🙂IngatlanRevü - Ingatlanos körkép

Tovább a teljes cikkre!

Facebook hozzászólások
Közösségi megosztás