Jemeni átverés – Ne dőlj be!

Jemen Cover

Ha a harmadik világból keresnek vevőként, mindenképpen legyél észnél! Ha a kezdeti történet igaznak is tűnhet, személyes információt csak a teljes meggyőződés tudatában, pénzt pedig semmiképpen ne adj!

Kedves Sándor, érdekelne az eladó lakása!

Egy lakáshirdetésre jelentkezett egy potenciális vevő emailben.  Mivel az úriember neve egészen biztosan nem valós, ezért a nevezzük nevén a történetben: Mr. Nadal.

Érzelmekre hatás

Nadal egy sikeres olajipari szervizmérnök Jemenben, de sajnos a helyi polgárháborús helyzetnek és a COVID-19 következtében nem tudja személyesen megnézni az ingatlant. De mivel a lakás annyira megtetszett neki, ezért szeretne rá látatlanban foglalót tenni. Bízik abban, hogy megértjük a helyzetét, és a hirdetés a valóságot tükrözi. Szeretné elhagyni az országot törvényes kereteken belül, mert kizárólag a két kislánya jövője érdekli, akiket a krízisben elhunyt édesanyjuk nélkül, egyedül neveli.

Ez eddig még hihető is, és őszintén együtt lehet vele érezni. Relatíve jól keres, de az országában baj van, ezért elhagyná, és a pénzét azonnal egy biztonságos országba fektetné.

Rendben van, kezeljük potenciális érdeklődőként!

A csali…

Megkérdeztük tőle, hogy szeretné-e videókonferencián keresztül megtekinteni az ingatlant, vagy telefonon beszéljünk a részletekről. Erre válaszul: sajnos a jelenlegi jemeni helyzet miatt, ahol most ő van nem tud telefonközelben lenni, de szeretné a vagyonát mihamarabb biztonságba tudni, ezért mind a 15.9 millió dollárt befektetné az országunkban és erre keres valakit, aki segít neki.

Itt azért már lehet érezni, hogy szinte biztosan átverésről van szó!

  1. Elérhetőség: ha valakinek van internete, és kétórás eltéréssel tud válaszolni a leveleire, az miért nem elérhető telefonon, vagy Skypeon?
  2. Befektetendő összeg: jól hangzik, hogy olajiparban dolgozik, de azért 15.9 millió dollár? Egy olyan országban, ahol éppen polgárháború dúl és az Arab-félsziget legszegényebb országa. Az ország 104. a GDP rangsorban, míg Magyarország 57.

Nehézségek

Szerettünk volna a végére járni az ügynek – mármint amennyire törvényes keretek között ez lehetséges. Ezért tovább folytattuk az egyeztetést Nadallal.  Megkérdeztük tőle, hogy ha tényleg látatlanban szeretné megvenni a lakást, akkor hogyan szeretne rá foglalót tenni. Valamint biztosítottuk róla, hogy jelenleg Magyarországon törvényes keretek között akár Skypeon keresztül is megtörténhet az adásvétel.

Erre azt a választ kaptuk, hogy mindenképpen készpénz formájában szeretné letenni a foglalót, mivel utalni Jemenből most nem lehet. Megerősített minket, hogy ez számunkra teljesen rizikómentes, hiszen mi megkapjuk a pénzt, és neki kell bizalmat előlegeznie nekünk, hogy blindre ő küld nekünk 15.9 millió dollárt.

Hoppá! Akkor most egy háborús övezetből levelezik velünk egy milliomos, akinek telefonra nem futja, de még csak online sem fér hozzá a pénzéhez, utazni pedig semmiképpen nem tud?

Illegális megoldás

Azzal az ötlettel állt elő a barátunk, hogy minden héten egy vöröskeresztes repülő hagyja el Jement. Erre fogja a pénz felrakni, hiszen ezek a gépek diplomáciai mentességet élveznek. Egy diplomatának fogja odaadni a lezárt dobozt, amit mi megkaphatunk Magyarországon. Ezt követően nincs más dolgunk, mint megtartani előlegnek a 20%-ot, és a maradékot egy biztonságos helyre tenni.

De mivel neki is kell egy biztosíték, ezért mindenképpen szeretné elkérni az összes személyes dokumentumunk másolatát.

Akkor most személyi adatokat szeretne lopni, vagy pénzt mosni?

JemenUzenet

Megkérdeztük tőle, hogy ugyan mégis mi a következő lépés, ha ő megadja a saját adatait a közjegyzőnek, és az eladót is érdekli az üzlet? Erre természetesen csak azt a választ kaptuk, hogy tartsuk az egészet kettőnk között, ha pedig készen állunk, hogy segítsünk neki, akkor küldjük mi minél hamarabb az adatainkat.

De sajnálatos módon tudtára kellett adnunk, hogy mi nem tudjuk ezt megtenni, és mivel ilyen lelkes érdeklődő, az ő elérhetőségét nagyon szívesen továbbítjuk az ügyvédnek, hogy elő tudja készíteni a hivatalos adásvételi szerződést.

Itt vége szakadt ennek az érdekes emailezésnek, és többet Nadalról nem hallottunk!

Tanulság

A kommunikációból egyértelműen kiderült, hogy itt valami átverésről van szó. Ami túl szép, hogy igaz legyen az nem igaz! Senki nem küldözget millió dollárokat ismeretlen embereknek. Pontosan nem tudjuk mit szeretett volna az Nadal, de az biztos, hogy nekünk nem jót. A következőkre tudunk gyanakodni:

  1. Pénzmosásba keverni minket.
  2. Embercsempészetre felhasználni adatainkat.
  3. Pénzt csalni tőlünk a nagy összeg felvételéhez.

A történetet azért osztottuk meg, hogy felhívjuk a figyelmet a csalás ezen módjára! A lehető legjobb tanács, amit adhatunk, hogy maradjunk mindig a törvényes keretek között. A legnagyobb értéktárgyunkról és az életünk alakulásáról lehet szó, nem éri meg sem eladóként sem bérlőként egy ilyen játékba belemenni.

Ha hasznosnak találtad a cikket és úgy gondolod másoknak is tanulságos lehet, kérjük oszt meg!

Facebook hozzászólások
Közösségi megosztás