Eladó telek? Ezekre figyeljünk vásárlóként!

Pár hónapos használt ház keresgélés után arra a döntésre jutottunk, hogy a vásárlás helyett építkezünk! De mire is kell figyelni ha eladó telek vásárlása előtt állunk?

Mik a telekvásárlás buktatói?

Mik a legfontosabb tényezők?

Ingatlan elhelyezkedése!

Rossz elhelyezkedés esetén a legszebb palota is könnyen értéktelen házikóvá válhat. Hiába terveztetjük a legmodernebb és legszebb házat, ha a szomszéd kibírhatatlan, ha az utcán minden egyes nap kamionok dübörögnek, vagy ha a környéket egy tehenészet kellemesnek nem mondható illata teríti be.  Tehát érdemes a következő részletekre figyelni az elhelyezkedéssel kapcsolatban:

 1. Környék adottságai
 2. Környék tervezett fejlesztései
 3. Utcakép
 4. Szomszédok

A telek lesz a későbbiekben az ingatlanunk egyetlen része, ami nem amortizálódik! Sőt jó választás esetén a legnagyobb értéknövelővé is válhat.

Ingatlan adottságai

Az elhelyezkedés után másodlagosak, de a következőket mindenképpen vizsgáljuk meg vásárlás előtt:

 1. Jogi háttér
 2. Közművek állapota
 3. Talaj adottságai
 4. Tájolás
 5. Telek arányai
 6. Egyéb objektumok a telken

De vegyük végig, hogyan szerezhetjük meg ezeket az információkat lépésről-lépésre!

Általános információgyűjtés

Ha már eldöntöttük szubjektív és objektív mérlegelés után, hogy melyik településen szeretnénk élni, akkor elsőnek a település belső szerkezetét és annak várható változásait kell megvizsgálnunk. Ne spóroljuk az idővel, részletesen járjunk utána a kiválasztott környékek adottságainak!

Hol gyűjtsünk információkat?

 1. Önkormányzattól
 2. Földhivataltól
 3. Ingatlanosoktól
 4. Ingatlan hirdetések
 5. Ismerősöktől

Ezeket az információs csatornákat mindenkinek érdemes lehet végigjárnia. Ebből egyetlen egy igényel részletes helyismeretet: az ismerősök. De bátran szólítsunk le embereket és érdeklődjünk!

Nekünk ez relatíve könnyen ment, mert szülővárosomat, Dabast, választottuk.

Ha tisztában vagyunk a város fejlesztési terveivel, a specifikus problémáival és a jellemző ingatlanárakkal, akkor kezdhetjük a pontos keresgélést!

Keresgélés

Ha telekre vadászunk, akkor ne csak a szokásos online hirdető felületeken keressünk!  Menjünk ki autóval, kerékpárral a célkörnyékre és nézelődjünk. A telek hirdetők közül sokan nem rakják fel az ingatlanukat az internetre.

Így találtuk meg mi is a kiválasztott ingatlant. Egy család hirdette a telket már több, mint két éve, de fix áron és nem volt nekik sürgős az értékesítés. Így csak a táblát tették ki: Eladó.

Telefonos előszűrés

Mivel a legtöbb hirdetés nem tartalmaz pontos információkat, ezért mindig tudakozódjunk telefonon először, hogy csökkentsük a felesleges köröket! A következőket kérdezzük:

 1. Nagyjából hol helyezkedik el a telek? – ez már elég előszűrő lehet
 2. Mit tartalmaz pontosan az ár?
 3. Kell-e valami fontosat tudni, mielőtt kimennénk a terepre?

Ha ezek megvannak és még mindig érdekel az ingatlan akkor mehetünk megtekinteni.

A mi esetünkben is hasonlóan ment ez a fázis, de mivel szüleim helyben vannak, ezért ők intézték a telefonokat. Sok ingatlanról még a megtekintés előtt kiderült, hogy olyan környéken van, ami nekünk nem tartozott a fókuszba.

Megtekintés

Mit nézzünk meg a telken?

A megtekintés során érdemes részletesen megvizsgálni a következőket a telken belülről:

 1. Hogyan van lekerítve?
 2. Föld szerkezete?
 3. Közművek bevezetésének a helye?
 4. Szomszédok a telek belső részéről szemlélve? (állattartás, műhely…)
 5. Tájolás?
 6. Telek arányai?

Képzeljük el a jövőbeli házunkat térben a telken! Mérjük, le körülbelül mi hol lenne, ha az adott telekre építkeznénk.

Kiket kérdezzünk meg?

Elsőként a hirdetőt interjúvoljuk meg.

 1. Van-e valami rendezetlen ügye a szomszédokkal?
 2. Közművek pontos állapota?
 3. Helyrajzi szám?
 4. Föld szerkezete?

Ha mindent megbeszéltünk az eladóval, akkor se induljunk haza. Ha tényleg érdekel az ingatlan, akkor sétáljunk egy kicsit az utcában és bátran csöngessünk be a szomszédokhoz is! Kérdezgessünk a lakóközösségről, az utca hátrányairól. Általában szívélyesek az emberek és őszintén válaszolnak, így pontosabb képet kaphatunk a környékről.

Körbejárni több napszakban!

Hogy megbizonyosodjunk arról, hogy tényleg az adott helyen szeretnénk építkezni, menjünk el a környékre több napszakban is! Lehet, hogy reggel nagy a traktor forgalom, vagy szombat este keményen áthallatszik a közeli lakodalmas ház ricsaja.

Volt egy telek, amit azután „fújtunk le”, hogy a szomszédokkal beszéltünk, és este is kimentünk körülnézni.    Kiderült ugyanis, hogy a környék nagyon-nagyon lápos, így rossz a talaj szerkezete és rengetek a béka és egyéb csúszó-mászó.

Ajánlat előkészítés

Ha már tényleg el tudjuk képzelni a telket a jövőbeli otthonunk helyszíneként, akkor se tegyünk ajánlatot elkapkodva. Mindenképpen győződjünk meg a következőkről mielőtt elköteleznénk magunkat!

 1. Közművek tényleg rendben vannak? – Keressük fel a helyi építési hatóság a témában. De adott településeken az E-közműn is elérhető.
 2. Tulajdoni lapon nincsenek rejtett problémák? – Ezt ügyfélkapun vizsgálhatjuk tehetjük meg. Ha pedig valami kérdéses, mindenképpen egyeztessünk ügyvédünkkel. Válaszunk, olyan ügyvédet, aki a teljes vásárlás folyamata alatt segíteni tud bennünket!
 3. Esetleg földmérővel is felmérettethetjük a telket, ha kétségeink vannak a tulajdoni lapban rögzített méreteket illetően.
e-közmü
Közművek ellenőrzése online: E-közmű!

Ha ezzel megvagyunk, akkor elkezdhetünk alkudni az árból, hiszen nem veszünk zsákbamacskát! – Amit csak lehetett körbejártunk.  A rendelkezésre álló információk alapján tudjuk meghozni a lehető legjobb döntést.

Mint mindenkinek, nekünk is kompromisszumos választást kellett kötnünk. Egy jó részen vettünk egy keskeny, hosszú telket, relatíve sok kutyával a szomszédságban, ami minket aggaszt egy kicsit az esetleges ugatás miatt. De hát költözzön városba, aki nem bírja a vidék zajait. 🙂

Szerződés

A szerződésnek ugyan az a menete, mint egy lakás, vagy ház vásárlásánál. Rizikó kisebb, hiszen nem kell tartanunk az esetleges birtokbavételi problémáktól. De mindenképpen foglaljuk bele a közművel rendezett átadását. A legjobb tanács, amit itt adhatunk, hogy keresünk egy megbízható ügyvédet.

Summa summárum

Mindenképpen járjuk végig az ingatlan minden paraméterét. Legfőképpen az elhelyezkedését! Ha nincsen helyismeretünk, vagy nem tartózkodunk a kiszemelt városban, akkor érdemes lehet megbízni valakit, hogy a terepmunkát végezze el helyettünk!

Sajnos ilyen jellegű szolgáltatást vidéken nem nagyon találunk, de Budapest és környékével kapcsolatban keressetek minket bátran!

 


Ingatlant vásárolnál?

Az ingatlanvásárlástól nem kell félni, csak a rizikókat kell minimalizálni! Ha ezt az 53 feladatot elvégzed, garantáltan nyugodt szívvel aláírhatod az adásvételi szerződést! 

Tovább a teljes cikkre!

A lakásvásárlás sokszor több kihívást tartogat számunkra, mint azt elsőre gondolnánk. A finanszírozási, az adásvételi és az adminisztrációs terheken túl, sokszor a kiszemelt lakás állapotának a felmérése is fejtörést okozhat. A következőkben összeszedtük, hogy mikre figyelj egy eladó lakás megtekintése, illetve felmérése során.

Facebook hozzászólások
Közösségi megosztás