Eltörölt EHO, avagy ingatlankiadás fehéren!

2018 elejével eltörölte a magyar kormány az egészségügyi hozzájárulás kötelezettségét ingatlan kiadásából származó jövedelem után. Ezek után érdemes lehet mindenkinek elgondolkodnia az ingatlan bejelentett bérbeadásán, hiszen a nyugodt éjszakák többet érhetnek, mint pár tízezer megspórolt forint.

Feketén lakást kiadni már nem sok megspórolt pénz!

 

Eddig az egy millió forint feletti éves jövedelem után, minden Magyarországon élő magánszemélynek be kellett fizetnie a 14%-os EHO-t. Ezzel gyakorlatilag egy 29%-os terhet róttak minden ingatlantulajdonosra, aki hivatalosan szerette volna kiadni lakását.

De mi lehet az EHO megszüntetésének hátterében? Első, és mindenki számára nyilvánvaló, hogy a kormány a gazdaság fehérítését várja az intézkedéstől. Ehhez közvetlenül hozzátartozik a második cél, mégpedig az, hogy a kormány az összesített adóbevételek szeretné növelni.

Ezt a közgazdaságtanban a Laffer görbe mutatja be:

  1. Normál tartomány: az adókulcs növelése egyre degresszívebben, de növeli az adó bevételeket. – A növekvő adókat még befizetik a lakástulajdonosok, így növekszik az állam összbevétele.
  2. Maximum: az az adókulcs, ami mellett a legtöbb bevételre tesz szert az állam.
  3. Csökkenő tartomány: az adókulcs növelése csökkenti az adó bevételeket. – A lakástulajdonosok a kiskapukat kezdik el keresni, vagy a kisebb adóval sújtotta befektetési formákra térnek át, így a növekvő adóterhek ellenére csökken az állam összbevétele.
EHO csökkentés, …vagy adótömeg növelés?

 

De akármi is volt a fő cél az intézkedés mögött, mindenképpen pozitív a lakástulajdonosokra nézve, hiszen, most már nyugodtan az is kiadhatja a lakását hivatalosan, aki eddig sokkalta a majd 30%-os terheket a bérbeadásból származó jövedelmének egy része felett. Aki pedig eddig és fehéren adta bérbe lakását, az élvezheti a többlet nettó jövedelmet.

Tehát láthatjuk, hogy az ingatlan egy komplex befektetés, ami egy igen fontos része a gazdaságnak, ezért mindig át kell gondolnunk, hogy az adott esemény miért történik, és tényleges milyen hatással van ránk, mint piaci szereplőkre.

Ha bármilyen ingatlan adózással kapcsolatos kérdése merülne fel, keressen fel és segítünk a válasz megtalálásában!

 

Referencia:

http://www.slyman.org/blog/2011/07/reaganomics-and-prudent-taxation/

https://adozasitanacsadas.hu/hir/722/2018-tol-megszunik-az-ingatlan-berbeadast-terhelo-14-os-eho

http://www.vehir.hu/cikk/9774-osszhang-szukseges

 

 

 

Facebook hozzászólások
Közösségi megosztás