Van-e értelme az alap minőségű modern ingatlanoknak?

Külföldön megjelentek a kis alapterületű, egyszerű kivitelű, de praktikus lakások. De mi a helyzet Magyarországon és egyáltalán kinek éri meg foglakozni az ilyen típusú ingatlanokkal?

Külföld

Ausztriában régebb óta foglalkoznak cégek alap kivitelű, praktikus és kicsi lakásokkal. Ezért annak érdekében, hogy megértsük az itthoni helyzetet, vizsgáljuk meg először, mi a helyzet nyugaton.

A legfontosabb azt megjegyezni, hogy a piaci környezet más Ausztriában, mint itthon. A lakások átlag életkora és állapota sokkal jobb, valamint sokkal nagyobb a fizetőképes kereslet. Ezekre az ingatlanokra, kimondottan bérbeadási célokra szakosodott cégek specializálódtak. A lényeg a lehető legnagyobb megtérülést elérni: azaz olcsó üzemeltetés, kevés kiadatlan hónapok és négyzetméterre vetített magas bérleti díj. Mit is jelent ez pontosan a gyakorlatban? Nézzük meg egy személyes példán keresztül!

Saját Story

Ausztriában dolgoztam és egy lakást béreltem közösen mérnök kollégámmal. Így volt társaság, és minimalizálhattuk a költségeket. Három év után, úgy alakult a magánéletem, hogy menyasszonyommal az összeköltözés mellett döntöttünk. Elkezdtünk nézelődni és szerencsésen ráakadtunk egy cégre, akik kicsi, de modern lakásokkal foglakoznak. Ez egyből megtetszett nekünk és a bérlés mellett döntöttünk. http://www.mag-maier.at/

Miért választottuk? – Mert megvolt benne minden, amire szükségünk volt, csak minden a lehető legkisebbre volt méretezve. Nem voltak benne luxus anyagok, csak a praktikusság.

Mennyibe került mindez? – Összehasonlítva a piaci árakkal, a négyzetméter ára megfelelt a többi 5-6 éves lakás négyzetméter árának. Csak ez nem 55m2, hanem 43m2 lakás volt, teljesen megegyező elrendezéssel. A régi lakásokkal összevetve a négyzetméter ár természetesen több volt, de az elrendezés nyújtotta előnyök nekünk mindenképpen többet értek.

Mit tartalmazott pontosan? – Két szobát, egy konyhát, egy előteret, egy fürdőt, egy gardróbot és egy 12m2 erkélyt.

A következő volt a tervrajz:

Érdekes megfigyelni, hogy a cég a teljes háztömböt ugyan olyan elrendezésű és berendezésű lakásokból építette fel.

Miért fektetnek ebbe Ausztriában? – Mert egy jól megtérülő befektetés. Egy erre szakosodott cég egy teljes lakótömböt épít fel ilyen házakból, és gépesíti azokat egységesen. Ugyan ez a cég üzemelteti az eladott lakásokat, így a befektetőnek, csak hátra kell dőlnie és élvezni a passzív jövedelmet. Mi például 3 év után találkoztunk először a tulajdonossal. Ezek a lakások könnyen kiadhatóak, hiszen nagy az igény a diákok, vagy a kezdő munkavállalók részéről, akik még nem akarnak letelepedni és nincs is meg a tőkéjük egy esetleges vásárláshoz. Minél nagyobb egy lakás, annál kisebb a kereslet a kiadásra, úgy Ausztriában, mint Magyarországon. Hiszen a nagyobb ingatlanok fő célcsoportja a családok, akik tradicionálisan szeretnek saját házat, lakást birtokolni.

Magyarország

De mi a helyzet a magyar piacon? Leginkább jellemző, hogy az új építésű lakásokat csak a tehetősebb célközönség veheti meg, vagy bérelheti ki. Amint már említettük a piaci környezet teljesen más nyugaton, mint itthon.

A kicsi, de praktikus elrendezésű új építésű projektek Budapesten is megjelentek, csak teljesen más vevőközönségnek. Ezeket a lakásokat, csak tehetős magyarok, vagy külföldiek tudják megvenni, vagy bérelni. Vizsgáljuk meg ezt pontos számokkal.

  • Egy ilyen praktikus 43m2 lakás ára 39 millió forint Grázban, bérleti díja pedig 180 ezer forint fűtéssel és közös költséggel.
  • Míg egy átlag 43m2 lakás ára 30 millió forint Budapesten (középső és belsőbb kerületekben) – a bérleti díj 160 ezer forint körül fűtéssel és közös költséggel. Bár megjegyzendő, hogy ezek épületek exkluzívabb kivitelűek, mint a fent referált grázi példa. https://lakopark.ingatlan.com/thermalzuglo3

Láthatjuk, hogy a két lakás ára között mindössze 30% különbség van. Ez az ár pedig, egy átlag magyarnak teljesen irreális összeg.

  • Viszont elvétve akadnak jó áron, kis alapterületű, nem luxus kivitelű, de megfelelő funkcionalitású lakások Budapest külső kerületeiben, új építésű fejlesztési projektek keretében. Ezekre lenne szerintük óriási kereslet! – A következő linken egy 19,06 millió forintos, 42m2-es lakást találhatunk. Ez sok magyarnak nyújthat megoldást a lakhatási problémákra! Ezeknél a lakásoknál érvényesül az az elv, ami alapján mi, a kicsi, de modern lakást választottuk feleségemmel Ausztriában. http://www.citygatehome.hu/

Konklúzió

Akkor kinek éri meg ilyen ingatlant venni Magyarországon?

  1. Azoknak, akik egy üzembiztos ingatlant szeretnénk, biztosan fizető bérlőkkel, esetleges kisebb megtérüléssel.
  2. Vagy saját vásárlás esetén meg tudják/akarják fizetni az új lakás nyújtotta előnyöket, de nem vágynak semmilyen luxusra.
  3. Ezen felül azoknak lehet még érdemes mérlegelni az alap kivitelű, praktikus, kis ingatlan elgondolását, akik saját ház építését tervezik, és tudatosan minimalizálni szeretnék a költségeiket.

A lényeg, hogy a vásárlás előtt részletesen járjuk végig a lehetőségeket és győződjünk meg róla, hogy preferenciáinkat és lehetőségeinket a legjobban összehangoljuk.

Ha bármilyen észrevétel merült fel az olvasóban kérjük, írja meg komment formájában!

Facebook hozzászólások
Közösségi megosztás