Érdemes okos otthonba beruházni?

Az okos épületek egyre jobban kezdenek elterjedni! De két kérdés továbbra is nyitott: kinek való mindez, és egyáltalán megéri-e a többlet költséget egy intelligens rendszerbe történő beruházás?

Telefonról irányítjuk a házunkat? Ez már nem sci-fi! Forrás: https://archinect.com

De mi is pontosan az okos otthon?

Az okos otthon – más nevén intelligens otthon – nem más, mint egy automatizált ingatlan. Olyan épület, amelyben a fűtés, a biztonsági, a világítás és gyakorlatilag minden rendszer egy központi egységen keresztül vezérelt.

Maga az elgondolás nem új keletű, már az analóg rendszerek korában a 70-es és 80-as években próbálkoztak az épületek különböző elemeinek elektronikus vezérlésével. Az áttörést a digitális technológia megjelenése sem hozta meg teljes mértékben, hiszen csak számítógépen keresztül irányíthattuk az otthonunkat.

Az okos telefon hozott igazi áttörést az intelligens otthonok területére.

Ma már gyakorlatilag bárki hozzájuthat egy okos porszívóhoz, mosógéphez, termosztáthoz, vagy akár egy fűnyíróhoz is! Ezeket pedig igény esetén egy okos rendszerbe kapcsolhatóak össze.

De mi az, ami ezt a trendet tovább erősítheti? Az IoT (a dolgok internete), amely hamarosan oda vezethet, hogy az életünknek szinte egyetlen területe sem lesz, amelyben ne töltenének be meghatározó szerepet az egymással kommunikáló eszközök. De vélhetően az 5G mobilhálózat bevezetése is nagy lökést adhat – az eszközök közötti reakcióidő csökkentése által.

Kinek való az okos otthon?

Ahhoz, hogy ezt megállapítsuk érdemes összevetnünk az intelligens rendszerrel járó előnyöket és hátrányokat. Vegyünk az összehasonlítás alapjául egy teljesen hagyományos, valamint egy teljesen automatizált házat!

Előnyök

  1. Kényelmes: Mindenképpen elmondható, hogy ha egyszer kész a rendszer és megszoktuk annak használatát, akkor a ház egy kényelmes lakosztállyá válhat, egy teljes virtuális személyzettel. A hűtő rendel magától, a fűtés mire hazaérünk pont 22°C-ra állítja a hőmérsékletet és minden nap egy felporszívózott ház fogad minket.
  2. Egyénre szabható: A rendszer a saját igényeinkre szabható. Ha mi napsütésre szeretünk ébredni, akkor a redőnyöket beállítjuk 6:30-ra és máris szó szerint a hasunkra süt a nap!
  3. Hatékony: Minden elektronikai és fűtéstechnikai eszközt optimálisan üzemeltethetünk. Így még, ha belevesszük a plusz elektronikai rendszer fogyasztását, akkor is csökkenthetünk házunk fogyasztásán. Ami nem csak nekünk jó, de a környezetünknek is!
  4. Biztonságos: Ez egy kérdéses állítás. Az okos házak támogatói esküsznek arra, hogy az automatizálással biztonságosabbá tehetők az épületek. Ez valószínűleg igaz is, egészen addig, amíg nem kötjük a rendszerünket a világhálóra. De ezzel sokat veszítünk a komforton, hiszen nem tudunk telefonról kommunikálni a házunkkal. A rizikófaktort nem a kis stílű betörők, hanem a hackerek jelentik. Előbb feltörik a rendszerünket, majd szabadon garázdálkodnak benne. Akit részletesebben érdekel a téma annak itt van egy kis olvasnivaló.
  5. Értéknövelő: Mindenképpen növeli az ingatlan értékét, de a befektetés megtérülése alacsony. Ezt részletesen megvizsgáljuk egy picit később!
  6. Vagány: Mindenképpen stílusos, ha egy okos otthonunk van. Valószínűleg minden ismerősünk érdeklődni fog iránta. Ez kinek előny, kinek nem. 🙂

Hátrányok

  1. Költségek: Ha egy teljesen automatizált rendszert szeretnénk telepíteni, akkor a beruházás mindenképpen költséges. De természetesen van lehetőség kisebb egységek beszerzésére is. Erre jó lehetőség lehet az Amazon által fejlesztett Alexa, melyet lepésről lépésre fejleszthetünk tovább.
  2. Tanulás: Ha nem vagyunk egy technológia követő emberek és még a telefonunk frissítése is idegesít, akkor egy ilyen rendszer megszokása kimondottan idegesítő lehet számunkra.
  3. Megbízhatóság: A mai rendszerek alapja az internet. Ha nincs internet akkor a funkciók javát és a kommunikációt is elveszítjük.

Hogyan juthatunk okos otthonhoz?

Arra, hogy okos otthont varázsoljunk a lakásunkból két lehetőségünk van.

  1. Megbízunk egy professzionális céget a rendszer teljes megvalósításával és élvezzük az egységes rendszer nyújtotta előnyöket. Ilyen szolgáltatást több cég is nyújt Magyarországon. Ilyen például az INCELOR vagy az ECO Home.
  2. Saját magunk kezdünk el kutakodni a témában és lépésről lépésre a rendelkezésre álló eszközöket összehangolva kiépítjük a saját rendszerünket. Ez a lehetőség mindenképpen olcsóbb, de csak vállalkozó kedvűeknek ajánlott.

Az okos otthonok az ingatlanpiacon

Jelenleg még nincsen mérvadó szerepe az okos otthonnak a magyar ingatlanpiacon, szinte kuriózumnak számít. Viszont már egyáltalán nem science fiction! Sőt elképzelhető, hogy a nem is olyan távoli jövőben azok a lakások lesznek a keresettebbek, amelyek fel vannak szerelve alapvető „smart” funkciókkal.

Akkor most jó ötlet beruházni, hiszen lehet, hogy 15 év múlva csak ezek a lakások lesznek a kelendők?

Ezt azért semmiképpen sem mondanánk! Ugyan a tendencia valószínűleg az okos házak felé mutat, de még csak a „forradalom” elején járunk. A ma piacon levő okos rendszerek lehet, hogy teljesen elavultak lesznek 10 év múlva. Mint minden elektronikai cikknek, a házak okos rendszerének is nagy az amortizációja.

Ha csak anyagi szempontból vizsgáljuk a döntést, akkor egy energetikai beruházás sokkal jobb döntés! Nemcsak a fogyasztás csökkenés mértéke, de az értékállóság szempontjából is. Sőt ezekre a felújításokra még állami támogatást is kaphatunk az Otthon Melege programon keresztül.

Amit viszont érdemes lehet észben tartani, ha építkezünk, vagy renoválunk, hogy megtesszük a szükséges lépéseket a későbbi potenciális automatizálás érdekében.

Venni vagy nem venni?

Akik szeretik az újdonságokat, szeretnek az első vásárlók között lenni, vagy az álmuk egy ilyen otthon, azoknak azt tudjuk ajánlani, hogy először rendeljenek meg egy bővíthető alapcsomagot és próbálják ki az okos ház alap tulajdonságait. Ha pedig megfelel az elvárásaiknak, akkor magabiztosan dönthetnek a rendszer továbbfejlesztése mellett.

Akik viszont nem a technológia őrültjei és pénzügyileg is a legjobb döntést akarják meghozni, azoknak nem ajánlanánk egy teljes okos ház kiépítését.

Egyszerűen 2018-ban egy okos ház még nem jó beruházás anyagi szempontból a többi alternatívához képest!

De még őket is bíztatni tudjuk egy egyszerű Amazon Alexa kipróbálására. Lehet megkedvelik az életérzést és többre vágynak majd 🙂

Ti mit gondoltok a témával kapcsolatban? Van valamilyen tapasztalatok az intelligens rendszerekkel kapcsolatban?

Facebook hozzászólások
Közösségi megosztás