Hova tovább? Mi szab határt az ingatlanáraknak?

Mindenki akkor szeretne vásárolni, amikor az ingatlanárak lent vannak, és eladni amikor azok a maximumon tetőznek. De honnan tudjuk, hogy az adott piac éppen túlárazott vagy alulárazott? A következő videóban erre kaphattok választ! A gondolatmenetet a koronavírus előtti gazdasági helyzetre végeztem el. De a módszer ugyanúgy működik 2008-ra, vagy a jövőre nézve is.

Miről is van szó?

Warren Buffett a fiatal éveiben a „cigaretta csikk” befektetési stratégiát használta, ami annyit jelent röviden, hogy olyan cégekbe fektetett amelyeknek az aktuális árazásuk jóval a könyvelési értékük alatt van. A lényeg, hogy olyan termékeket vásárolt, amelynek az aktuális ára kisebb, mint az értéke.

Mi is egy termék értéke?

Azt mindenképpen le kell szögezni, hogy minden termék mögött van egy érték, ami nem feltétlenül egyezik meg az árával. Lehet, hogy ma kapunk érte egy magas összeget, de ha nincsen mögötte a tényleges fundamentum, akkor a termék túlárazott és számíthatunk a piac hosszútávú korrekciójára. Két egyszerű példa a múltból:

  1. A tulipán árak az egekbe mentek az 1600 években, egy teljes vagyont kellett kifizetni pár gramm hagymáért. Erről mi is írtunk már korábban lakáspiaci előrejelzés cikkünkben.
  2. A 2010 könyékén debütáló virtuális pénz a BitCoin, melyért 2017-ben darabonként 19.000 dollárt kellett adni.

Bitcoin

Megért ennyit? – Természetesen nem, mert nem volt másról szó, mint az emberek tömeges öngerjesztéséről. És természetesen a piac korrigálta is magát.

Ingatlan értéke és ára?

A részvényekhez, tulipánokhoz hasonlóan, ingatlan esetében sincs az érték-ár dilemma másképpen.

Ár vs. Érték

Ha szeretnéd megtudni,

  1. hogy miképpen működik mindez az ingatlanpiacon,
  2. és hogy túlárazott-e a lakásod,

akkor nézd meg a videót, amiben egy saját példán keresztül mutatom be a módszer!

Mint említettem, a videó alapjait 2019 őszén raktam össze, és úgy néz ki, a vírus nélkül is igazolta volna magát.

A konstruktív hozzászólásokat megköszönöm! 🙂

Facebook hozzászólások
Közösségi megosztás