CSOK Igénylés Külföldről – 2018

Sokan költöztek az utóbbi években külföldre, de sokan közülük gondolkodnak azon, hogyan költözhetnének haza. Ebben nyújthat segítséget a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, a CSOK. A kérdés csak az, miként juthatunk támogatáshoz, ha nem tartózkodunk Magyarországon?

CSOK 2018 Külföldről?

Ez a cikk egy áttekintést ad a CSOK igénylés folyamatáról és annak lényeges pontjairól, specifikusan azoknak, akik a határokon túlról szeretnének újra hazaköltözni. A folyamat nem bonyolult, de több száz kilométer távlatából intézkedni sokszor nehézkes. Ezt én is jól tudom, hiszen több év ausztriai munkavállalás után, úgy döntöttünk hazaköltözünk! Az otthonteremtéshez pedig minden lehetséges forrást körbejárunk.

CSOK-oljunk be?

Nézzük először a CSOK előnyeit és hátrányait. Mit is kapunk pontosan, és mi az, amit elvárnak tőlünk ezért cserében? Lényegében az állam pénzt ad nekünk, azért, hogy otthonhoz jussunk!

 1. Ennek fejében gyerekeket kell vállalnunk. Minél többet, annál jobb, de természetesen a támogatásnak van egy felső 10 millió forintos határa.
 2. Ezen felül az állam elvárja, hogy Magyarországon, de mindenekelőtt, az adott ingatlanban maradjunk. Ez azt jelenti, hogy 10 évre az állam javára jelzálogjog, továbbá elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától számítva. Ettől természetesen előbb meg lehet szabadulni, ha visszafizetjük a támogatást, vagy másik lakásba forgatjuk a kedvezményt. Ezt ezen a linken találhatjátok.

CSOK áldozati költsége

Ezek alapján döntse el mindenki maga, hogy felhasználja-e az állami milliókat otthonának finanszírozásához. A jelzálog kérdése nagymértékben függ attól, hogy mik a terveink és hogy mekkora összeget veszünk fel.

10 millió forintért cserébe nem nagy áldozat a jelzálog, akár tekinthetjük ingyen hitelnek is, ha mégsem maradnánk az ingatlanban 10 évig.

A gyerekvállalás viszont minden párnak a maga döntése, de csak ezért a támogatásért ne vállaljon senki se gyereket! Sokkal több lesz évek alatt a kiadás, mint amit a CSOK-al nyerhetünk. Itt találhattok róla egy kis elemzést.

Megjegyzés: A vállalt, de nem meg nem született gyermekek dilemmájával a cikk keretén belül nem foglalkozunk. A büntetőkamatot, mint rizikó faktort kell mérlegelnie az „ifjú” pároknak. Részletesebben itt olvashatok róla.

CSOK folyamata külföldről

A támogatás felvételének menete külföldről ugyan az, mint belföldről. A teljes folyamatot a kiválasztott hitelintézeten keresztül kell végig csinálni.

Amikor felhívtam a kormányhivatalt, információt nem adtak ki, a bankokra hivatkoztak és a kormányrendeletre. Ezt követően felhívtam 2 bankot, de az ügyintéző részletekben nem tudott telefonon segítséget nyújtani. Az érzésem az volt én elolvastam a kormányrendeletet, ő pedig nem. 🙂

A folyamat tehát a következő, a lépések időzítése és sorrendje részben a mi preferenciánkon múlik, de adott keretek között: a szerződéskötéssel és a kifizetések ütemezésével játszhatunk, ezeket zölddel jelöltük az ábrán.

CSOK folyamata
 1. Igénylés leadása a kiválasztott hitelintézetnek: legkésőbb a használatba vételi engedély előtt (építés esetén), vagy legkésőbb 120 nappal az adásvételi szerződés után (vásárlás esetén).
 2. Szükséges dokumentumok leadása: 2018-tól sok esetben, csak nyilatkozat leadása szükséges, ami könnyebbség lehet, főleg akkor, ha nem tartózkodunk itthon.
  Fontos feltétel, hogy a 10 millió forintos támogatáshoz legalább 2 éves, a többihez 180 napos Európai Gazdasági Térségen belüli társadalombiztosítással kell rendelkeznie legalább az egyik igénylőnek. (Ebben 30 nap megszakítás megengedett.)
 3. Eredmény: visszajelzés a hitelintézeten keresztül a kormányszervektől, hogy elfogadták, vagy elutasították a kérelmünket.
 4. CSOK Szerződés megkötése: pozitív visszajelzés esetén megköthetjük a szerződést és megállapodhatunk a kifizetésekben.
 5. Kifizetések: a készültségi foknak megfelelően, vagy egy összegben a használatba vétel után.
 6. Használatbavételi engedély: ezt az építkezés legvégén kapjuk meg, amikor átment az ingatlan az össze ellenőrzésen.
 7. Utófeltételek: legalább az egyik igénylőnek a CSOK szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszer tagjává kell válnia.

Ebből jól látszanak a könnyítések a külföldről hazaköltözők számára, hiszen nem kell a leadás pillanatában a hazai lenni. De ha jól belegondolunk, még a 180 nap is kritikus lehet, hiszen a lakás elkészültéig, nem szeretne senki sem hazajönni, utána pedig nem biztos, hogy rögtön találunk a karrierünknek megfelelő munkalehetőséget.

Ezek alapján érdemes lehet a legvégsőkig húzni a szerződést, hogy a családnak a lehető legtöbb ideje maradjon a hazaköltözésre.

Konklúzió

Külföldről szemlélve a CSOK-ot láthatjuk, hogy ez egy kedvező állami támogatás még a külföldön élő magyaroknak is, de nem ingyen! Az ára a röghöz kötés, ami főleg abban az esetben kérdéses, ha külföldről, csak a szépre és a jóra emlékszünk. De, mint az fentebb láttuk, tekinthetjük a támogatást egy kamatmentes hitelnek.

Amit viszont mindenképpen láthatunk a 2018-as változtatásokban, hogy a CSOK külföldről történő felvételétele egyszerűsödött. De ez önmagban még mindig nehéz lehet, ha nem tartózkodunk Magyarországon. Így mindenképpen javasoljuk, családtagunk, ismerősünk, megbízottunk ügyvéd által ellenjegyzett meghatalmazását, hogy intézkedhessen helyettünk jövendőbeli otthonunkkal kapcsolatban!

Végül de nem utolsó sorban, aki CSOK felvétele előtt áll, mindenképpen olvassa el az aktuális kormányrendeletet!

 

Facebook hozzászólások
Közösségi megosztás